Burger to jedno z tych dań, które uwielbiają prawie wszyscy. Pozornie proste połączenie chrupiącej bułki ze świeżymi warzywami, aromatycznym sosem, plasterkiem żółtego sera i soczystym kawałkiem mielonego mięsa zachwyca podniebienia osób na całym świecie. Chcesz samodzielnie przygotować burgery i zastanawiasz się, jakie mięso najlepiej wybrać? Podpowiadamy!
Burgery z mięsa wołowego – tradycyjny smak rodem z Ameryki
Tradycyjne mięso na amerykańskiego burgera to oczywiście wołowina. Wybór tego rodzaju mięsa wcale nie jest przypadkowy. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi wołowina ma odpowiednią konsystencję - jest soczysta, krucha i miękka, wręcz rozpływająca się w ustach. Co więcej, mięso wołowe dobrze znosi obróbkę termiczną. Podczas grillowania nie staje się nazbyt suche czy twarde. Wszystko to sprawia, że wysokiej jakości wołowina jest wprost idealnym mięsem do burgerów.
Jaka część wołowiny najlepiej nadaje się na burgery?
Jeśli chcesz, by przygotowane przez ciebie burgery zachwycały smakiem, wybierz najlepsze części tuszy wołowej. Doskonale sprawdzi się antrykot, udziec, rostbef czy też łopatka. Zdaniem wielu grillmasterów burgery przyrządzone z połączenia kilku części wołowiny są jeszcze pyszniejsze niż te z jednego kawałka mięsa. Amerykańscy szefowie kuchni szczególnie upodobali sobie blend w proporcjach 4:3:2 następujących części tuszy: sezonowany tłusty antrykot, delikatne włókna mięśniowe z części brzusznej oraz mostek wołowy. Możesz zdecydować się także na inne połączenie, na przykład blend łopatki z antrykotem w proporcjach 2:1. Najważniejsze, by w wybranych przez ciebie kawałkach mięsa znajdowała się odpowiednia zawartość tłuszczu. Idealny burger powinien zawierać go około 20-30%.
Masz ochotę spróbować tradycyjnych burgerów wołowych? Wcale nie musisz lecieć do Stanów! Odwiedź jeden z lokali Pasibusa i przekonaj się, jak powinno smakować to popularne danie. Wysokiej jakości burger Warszawa przyrządzony ze świeżo zmielonej, 100% wołowiny przeniesie cię w kulinarną podróż do Ameryki. Kanapki przygotowywane są z najlepszych składników od sprawdzonych dostawców. W menu Pasibusa znajdziesz zarówno klasyczne burgery, jak i bardziej niestandardowe połączenia dla tych, których chcą odkryć nowe smaki. Gdy choć raz skosztujesz prawdziwego burgera, już nigdy nie będziesz chciał jeść wątpliwej jakości fast-foodu z ulicznych budek.
Chcesz przyrządzić pysznego burgera? O tym pamiętaj wybierając mięso!
Szukając idealnego mięsa wołowego na burgery najlepiej udać się do zaufanego rzeźnika lub dobrego sklepu mięsnego. Poproś o zmielenie mięsa na miejscu lub zrób to własnoręcznie w domu na sitku z oczkami średniej wielkości. Nie kupuj gotowego mięsa mielonego w formie kotletów. Producenci często używają mięsa nieznanego pochodzenia ze sztucznymi dodatkami i konserwantami. Nie możesz też mieć pewności, że taka wołowina w rzeczywistości jest świeża.
Pamiętaj, że głównym nośnikiem smaku w mięsie jest tłuszcz. Dlatego na burgery wybierz kawałki wołowe lekko poprzerastane tłuszczem. Warto zdecydować się na mięso posiadające certyfikaty, które gwarantują jego wysoką jakość i zawartość cennych składników odżywczych.
- Zewnętrzny materiał partnerski